Inhoud
wat vind je in deze databank?Google Scholar is een zoekmachine van Google die specifiek gericht is op wetenschappelijke literatuur. Je kunt het zien als de wetenschappelijke variant van de gewone Google zoekmachine.
Met Google Scholar kun je:
- Zoeken naar wetenschappelijke artikelen, proefschriften, boeken, samenvattingen en citaten. Het doorzoekt een brede verzameling van academische uitgevers, professionele organisaties, online archieven, universiteiten en andere wetenschappelijke websites.
- Onderzoek doen binnen verschillende disciplines en bronnen vanuit één centrale plek.
- Gerelateerde werken, citaties, auteurs en publicaties ontdekken. Bij elk zoekresultaat zie je vaak wie het artikel heeft geciteerd.
- De volledige tekst van een document vinden via de bibliotheek of direct op het web (indien beschikbaar).
- Op de hoogte blijven van recente ontwikkelingen binnen een onderzoeksgebied. Je kunt alerts instellen voor specifieke zoektermen, zodat je een melding krijgt wanneer er nieuwe relevante publicaties verschijnen.
- Voor onderzoekers: controleren wie je publicaties citeert en een openbaar auteursprofiel aanmaken. Dit is handig om de impact te volgen en je werk zichtbaar te maken.
Gebruik
configureer Scholar voor optimale resultatenOp de Hogeschool Rotterdam campus
Rechts naast het zoekresultaat toont Scholar links naar de full-text wanneer die beschikbaar is. Wanneer je op het Hogeschool Rotterdam netwerk zit, kun je er ook Find@Hogeschool Rotterdam naast zien staan. Dit gebeurt automatisch en geeft aan dat een artikel aanwezig is in een databank van de bibliotheek.
Configureren voor thuisgebruik
Wanneer je niet op de hogeschool bent, moet je zelf instellen dat je links naar Hogeschool Rotterdam databases wilt zien in de zoekresultaten:
- Gebruik de link op deze pagina
Ga je via de speciale link op deze pagina ("Database doorzoeken") naar Scholar, dan staat deze automatisch goed geconfigureerd. - Installeer de Library Access browser extensie
Deze extensie voor je webbrowser zorgt ervoor dat je makkelijker de volledige tekst te pakken krijgt. Ook staat Google Scholar altijd goed ingesteld. - Handmatig instellen
Ga in Scholar naar het hamburgermenu linksboven en klik op "instellingen". Bij "Bibliotheeklinks" kun je vervolgens Hogeschool Rotterdam opzoeken en er een vinkje voor zetten. Klik op "Opslaan". Je kunt hier andere bibliotheken instellen wanneer je daar een student- of docentaccount hebt.
Tips
- Via Google Scholar en START is veel informatie te vinden. Voor beiden geldt echter dat niet alles er in staat. Statistieken, bedrijfsgegevens en beeldmateriaal kun je vaak alleen via speciale sites vinden. Ook levert direct zoeken in een database vaak meer relevante resultaten op. Beperk je dus niet tot Scholar als je enige bron.
- Google Scholar biedt de mogelijkheid om de literatuurverwijzing bij een artikel te exporteren naar een referentiemanager. Er kunnen echter fouten staan in deze verwijzingen. Voor betrouwbare literatuurverwijzingen kun je beter de exporteermogelijkheden van de bron zelf gebruiken.